MY DEAR FOLLOWERS

Pages

Isnin, 31 Mei 2010

TAUGEH KASAR TUMIS KICAP



Resepi yang simple lagi tapi sedap sangat pada saya yang memang mengemari taugeh kasar ni . Sedap dimakan dengan nasi atau dirata begitu saja . Cara nak masak pun sama je macam tumis sayur biasa...


BAHAN-BAHAN ;

300 gm taugeh
1 ikat kuchai
1oo gm udang kertas yg kecil
3 biji bawang merah
2ulas bawang putih
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap-boleh tambah lagi
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa
Air secukupnya

CARA MEMASAK :

- Bersihkan taugeh dan potong kuchai , kupas semua bawang dan dimayang halus. Udang di bersihkan dan buang ekor dan kepalanya.

- Panaskan sedikit minyak dalam kuali , tumis semua bawang dan kacau biar smapai layu kemudian masukkan udang dan kacau lagi bagi udang masak. Masukkan sos tiram dan terus masukkan semua sayur dan kicap sekali . Kacau lagi dan kalau tak masin baru la ditambah garam secukup rasa dan masukkan sedikit air . Bila sayur dah layu boleh la ditutup api dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan